Kom i gang med din kjøkkenhagen. Vi stiller oss så mange spørsmål, som hindrer oss i å komme i gang med en kjøkkenhage.🤔
For hvor skal en kjøkkenhage ligge? Hvor stor skal den være? Hva skal vi dyrke, hvor god tid har vi egentlig? Hvem skal passe på, da du er på ferie? Hvor mye luking blir det? Er det verdt innsatsen?
Det ender opp med at du aldri kom i gang med kjøkkenhagen i år heller, sitter du på gjerdet og har lyst til å anlegge en kjøkkenhage, så hopp ut i det.
Så kom i gang med din kjøkkenhage og se hvilke muligheter du har til å dyrke kortreiste og sprøytefrie grønnsaker, bær og frukt.
Hvor kan din kjøkkenhage være
Vi definere en kjøkkenhage som et stykke jord der vi dyrker kortreiste og lokalproduserte planter til mat og drikke.
Og bruker vi denne definisjonen finnes det nesten ingen begrensing, for hvor en kjøkkenhage kan være. Og det finnes heller ingen unnskyldning for hvordan du ikke skal komme i gang med en kjøkkenhage. Det er opp til deg.
Så en kjøkkenhage kan være i krukker eller på balkongen, i vinduskarmen, på takterrassen, i hagen, i veksttunnel, drivhuset eller rett og slett i skråningen bak huset.🏡
Det som er så strålende med en kjøkkenhage, er at den trenger ikke være ferdig med en gang, du kan utvide den hvert eneste år og etter din og familiens tid
Men hvis du er usikker på hva du skal så i år, så få med deg mine 4 spørsmål som gjør det enklere for deg å lage en dyrkingsliste.
Kines, tips for å lykkes i kjøkkenhagen:
- Ikke start for tidlig med å så. Når er den siste frostnatten hos deg? Så kan du regne deg bakover , å finne ut når du skal begynne å så de ulike vekstene. Ja, jeg veit at ventetiden er lang, men det er bedre at plantene er frø litt lengre, enn at du ender opp med planter som krever mye plass, stell og det er fort gjort at de kan stagnere, hvis du ikke følger de opp tilstrekkelig.
- Kjøp inn frø som egner seg for norsk klima, gjerne økologiske frø.
- Skal du så tidlig, sørg for at du har ekstra lys til plantene. Har plantene dine tilgang til lite lys, må også temperaturen senkes, ellers får du lange, sjiraff planter
- Husk sett det du sår, på et sted som du gjør at du ser de hver dag.
- Når plantene skal plantes ut, er det viktig at du har tilvendt de til uteklimaet.
- Sørg for å dekke til jorden, der dine planter står. Dekk gjerne til med organsik materialer, som gressklipp, høy, halm, løv, kompost, dette er med på hindre ugresset i å slå seg ned i dine bed. Ugresset konkurrerer mot dine kulturplanter om vann, næring, lys og plass, så sett at noen timer hver dag til luking eller en fast luke dag i uken.
- Vann plantene dine tilstrekkelig, jorden skal blir godt gjennomtrukket, og det er viktig å unngå skvettvanning hver dag. Skvettvanning fører til at røttene ikke søker nedover etter vann, men holder mesteparten av røttene i det øverste jordlaget og plantene blir da avhenig av deg, for å unngå å dø av tørke.
- ditt beste tips til å komme i gang?
- Husk å rullere hva du planter hvor, et godt vekstskifte reduserer sykdommer og skadedyrs forekomstene
Nå er det din tur. Kom i gang med din kjøkkenhage.
Hva tenker du å dyrke i år, del gjerne med meg her på instagram
fgfllllåspogjspojegpsjgpsjdgpsijdgosdngoisjdpgisjdgisjdoifhsdoifjsodfuhsodfihspdoijfspodjfpsdfpsdjfpsojdfojklsdfoijspdiofjsopifjosidjhfosidjfosidjfpisjdfpsjdpfjspdfojspdofjpsdojfpsdojfpsojdfpojsdpfojspdofjpsodjfpsojdfposjdfposjdfpojsdpfojspdojfpsodjfps