For hva om du allerede i førsten av juni, kan gå barbeint ut i potetavlingen, dra opp et ris og nyte tidligpoteter til middag. Hadde ikke det vært digg?

Men for å få gjøre det, må du tjuvstarte potetsesongen. Dette gjør du ved å forgro potetene innendørs. Når du forgror potetene kommer de raskere i gang om våren og du får utnyttet vekstsesongen bedre. Kanskje du klarer 2 avlinger…

So far, so good?

Smaken av nypoteter allerede i juni – det frister.

Det er to måter å forgro poteter på.
  1. Denne metoden bruker ofte av bøndene, for at potetene skal utvikle groer før setting. Da legger du potetene lyst og ved en temperatur på ca 10 – 18 grader.  Potetene utvikler bare groer og ingen røtter i denne metoden.
  2. Forgro poteter på jord. Med denne metoden, kommer potetene raskt i gang, de utvikler et godt rotsystem og utvikling av stengler skjer. Fordelen med denne metoden, er at potetene utvikler ikke bare groer, men de tyvstarter liksom sesongen med et godt rotsystem.

Slik kan du gjøre det:
  1. Husk at groene skal være lubne og ikke lange og svake. Svake og lange groer får du hvis temperaturen er høy og tilgangen på lys er liten.
  2. Bruk det du har, plastbeger, melkekartonger, skomatter, eller rett og slett plastkasser. Jeg er opptatt av at det er hull i bunnen av mine potter når jeg sår, men her gjør jeg et unntak fra mine egne regler. Nettopp for å unngå vann utover benken og for å slippe å oppta et ekstra brett til oppsamling av vann.
  3.  Bruk den jorden du har, gjerne stedegen. Fordel settepotetene utover brettet og trykk de litt ned slik at de kommer i god kontakt med jorden. Husk å bruke friske settepoteter
  4.  Plasser potetbrettet litt kjølig mellom 10 -18 grader, men lyst. Et sørvendt vindu er tingen.
  5.  Du starter fukting av jorden når potetene har begynt å sette røtter/groer.

Poteten har begynt å danne groer på undersiden også. Nå er det viktig å følge opp med vanning.

Hvordan forgror du dine poteter?