Hva gjør du med dine matrester?

Fra jeg startet å kompostere matrestene og til dags dato. Ser jeg hvor lite som skal til, for å få mer meitemark inn i jorda og det beste av alt.. jeg kjøper ikke lengre jord i sekker fra hagesenteret.

Jeg blander den jorda jeg har med den ferdig komposten. Spør du meg, er dette bare helt genialt. 

Den beste jorda lager du selv 

og det skjer i din egen hage. 

Men hva er så spesielt med komposten?

For dette som vi anser som uspiselig mat, er en enorm ressurs- som hagen din kommer til å nyte godt av. Plantene dine trenger tre ting fra jorda:

  1. vann
  2. luft 
  3. næring

og alle disse tre tingene  bidrar komposten til, men det stopper ikke der. Komposten er også  med på å øke mikrolivet i jorda, som igjen hjelper oss med å omdanne mat- og hagerester. 

Så trenger jeg egentlig gi deg disse 5 grunnene, til hvorfor du bør kompostere dine matrester?
  1. Det er nesten helt gratis. Skaff deg to 2 bøtter med lokk, bokashistrø og litt jord – så er du klar
  2. Aktivitet for HELE familien. Har du små barn, er dette en fin måte å lære barna å sortere søpla på.  For alt kan komposteres (bortsett fra flytende mat), det blir også spennende å se hvor lang tid eggeskallet trenger, for å bli til kompost. La det bli en konkurranse om hvem som klarer å gjett, hvor mange dager/uker  matrestene bruker, før det har blitt til kompost. 
  3. Det tar ikke stor plass. Bøtta passer perfekt under vasken på kjøkkenet.
  4. Det er miljøvennlig og du lager ditt eget kretsløp. Fra jord til bord og på´n igjen.
  5. Når du komposterer gir du mat til mark og andre mikroorganismer, som igjen sørger for luft til dine planterøtter, næring og du sitter igjen med en fruktbar og levende jord.

Hva venter du på? Start å komposter ditt matavfall…