Før du begynner å lete etter den rustne beskjæringssaksen langt inne i boden, som du ikke har sett siden i fjor høst, da du klippet vekk noen greiner på lindehekken. Så vil jeg at du stopper opp og spør deg selv, hvorfor ønsker jeg å beskjære mine busker og hvordan skal buskene se ut, når de er ferdig “utvokst”. Dette er , jo, to ganske enkle spørsmål, men så utrolig vanskelig å tenke over, når vi gyver løs, med beskjæringsånden over oss.

For det er, jo, nå vi er i siget og det er jo tross alt ett helt år til neste gang.

Kjenner du deg igjen?

Det er ofte ikke bare en grunn til at du ønsker å beskjære dine busker.
  • Få nok lys og luft inn busken
  • Det kan være at du at du ønsker å bygge plantene. Hvor de vokser på en bestemt måte,hvor plantene blir tett og fin fra bunnen av eller at det er en formklipt hekk
  • Fjerne gamle greiner
  • Tynne ut skadde greiner
  • Du ønsker å begrense plantens vekst. Noen planter de bare skyter rett til værs, mens andre vokser mer langsomt. Det kan ofte være at plantene begynner å komme i konflikt med andre interesser, de vokser inn i vinduene, vokser ut av sine bed, vokser opp i strømlinjene, eller at de tar for mye av kveldssolen på terrassen.
  • Eller at du rett og slett bare ønsker den formen buskene dine har i dag.
  • For å få rikere blomstring og fruktsetting er du nødt til å følge opp med beskjæring. Slik at dine busker har en frisk og frodig vekst.
  • Sørge for at busken fortsetter å komme med ny tilvekst (ny vekst)

Men det er ikke bare å finne frem beskjæring utstyret sitt og bare gyve løs, du bør ha en plan og du må vite hvilke slekt og art som du skal beskjæres. Du tenker kanskje at en plante er en plante, så hvorfor må jeg vite hva jeg skal beskjære?

Jo, for noen busker de blomster på fjoråretsskudd og disse skal beskjæres rett etter blomstring. Beskjærer du disse på vinteren, mister du mesteparten eller all blomstringen, hvor kjipt er ikke det?

Det som er så genialt med disse buskene, som blomstrer på fjoråretsskudd er at de lager neste års blomsteranlegg/blomsterknopper etter at de er ferdig avblomstret.   

Så neste gang du står med beskjæringssaksen i hånden, sørg for at du stiller deg mine to viktige spørsmål først.

1.Hvorfor du skal beskjære 

2.Hvordan skal busken se ut ferdig “utvokst”

Lykke til med beskjæringen i din hage.