Har du tenkt over at insektene er med på å pollinere ca 80 % av Europas blomstervekster. Ja, du hørte riktig, 80 %. Insektene kan nok irritere mange, men uten disse insektene kan vi vinke farvel til mange bær – og fruktplanter. Det blir rett og slett ikke nok mat til deg og meg.

Så hvordan legger du til rette, for at insektene skal trives i din hage?

Da jeg var læring sa min sjef, “jobb med naturen og ikke mot den”. Det har jeg tenkt mer og mer på,i de siste årene. For så fort vi får skadedyr inn i hagen, reiser vi i full fart til hagesenteret, felleskjøpet, for å kjøpe plantevernmiddel… For disse skadedyrene de skal vekk, uansett hva det koster.. Men i det du sprayer giften rundt i hagen, skader og dreper du  også nyttedyrene.

Men se til naturen, hvordan ville de ha løst denne utfordringen? Jo, de ville ha sendt inn en hær av nyttedyr, for å ta seg av jobben.

 

Så plant planter som insektene liker og nyttedyrene de kommer innom for en matbit.. For nyttedyrene er med på å holde skaddyrene i sjakk og de er og blir dine beste hjelpere. De gjor mye av jobben for deg.

Og dette helt uten bruk av plantevernmidler. Ved små og gjerne enkle grep får du en giftfri, levende og en spennende hage.

Det er flere positive ringvirkninger ved å tiltrekke seg insekter til hagen;

?de skaper liv i hagen

?du er med på å opprettholde det biologiske mangfoldet

?de polliner din planter

?nyttedyrene holder skadedyrene i sjakk

Jeg har laget en liste med 25 stauder og busker som insektene liker + en bonus plante, som jeg mener alle bør teste ut.

Last ned de 25 staudene og buskene som insektene liker.