Ååå, jeg klarer snart ikke vente lengre.. Nå som året bare så vidt har begynt, dagene blir sakte men sikkert lengre og gartnerfingrene begynner å klø mer og mer. Hva har du sådd denne uken? Har du en såplan?

For det er snart klart til å så grønnsaker. Jippi!! Lukk øynene og tenkt tilbake til den første biten av de røde og saftige tomatene eller den knasende gode blomkålbuketten. Får du vann i munnen? I alle fall det bringer frem gode minner og god matopplevelse, ihvertfall hos meg.

 

Sortering av frøposene må til

Jeg sorterer og går igjennom hva jeg har av frø. Frøposene sorteres etter månedene de skal sås, så de er klare til bruk. Har jeg noen frøposer som begynner å bli litt «gamle» eller jeg er usikker på frøenes spireevne, utfører jeg bare en spiretest. Les mer om hvordan spiretesten utføres.

 

 

Disse grønnsakene kan sås i januar

 

Noen grønnsaker trenger lengre spiretid enn andre og derfor starter vi allerede nå i januar. Det er fordi grønnsakene skal rekke å bli moden, før kong vinter kommer snikende inn på oss.

 

For planter som skal senere ut i drivhuset. Disse sås innendørs.

Chili

Dill

Paprika

Tomat

 

 

Stell av dine planter

Når du sår så tidlig som i januar, er det viktig å passe på at plantene får tilstrekkelig med lys og evt. undervarme. Varmematter fås kjøp på hagesentrene og frøene spirer mye raskere.

 

I år har vi tenkt å anlegge en varmbenk, denne varmbenken gir oss muligheten til å høste inn grønnsaker mye tidligere. Men for å «tyvstarte» er det greit å så disse en god stund før utplanting i varmbenken. Årets sorter i varmebenken blir:

  • Salat
  • Salatløk
  • Dill
  • Persille

 

Har du kommet godt i gang med din såing? Skal du anlegge en varmbenk i år?

Jeg vil gjerne høre dine såtips og hva du har tenkt til å så.

 

Hagehilsen fra

Kine 🙂